Да успееш с наука - мисия възможна във Варненска област

Има едно специално място за учениците във Варна, където целогодишно кипи живот, но не точно е училище, нито клуб по интереси.

"Какво е бъдещето на младите хора" е въпрос, който вълнува всяко едно поколение във всяка една епоха и територия. Децата са символ на надеждата за обновление и те наистина го реализират, стига да намерят подкрепа от възрастните. А подкрепата е не само възпитание, а и личен пример. 

Има едно специално място за учениците във Варна, където целогодишно кипи живот, но не точно е училище, нито клуб по интереси. По-скоро е оазис на науката, поднесена по забавен и интересен начин. Това я прави достъпна и желана, а не отблъскваща, поради сухото й представяне в традиционната образователна система. 

Това място е привлекателно заради мечтата на мнозина да надзърнат от най-ранна възраст в необятните дебри на Космоса. Мястото е НАОП "Николай Коперник" - Варна, познато като Обсерваторията с Планетариума, където малки и големи се възхищават на звездното небе и често превръщат хобито си в професия. Така те разбират, че точните науки не са скучни, а необятни като самия Космос. 

Обсерваторията е позиционирана насред Морската градина във Варна. Погледната отвън, сградата носи спокойствие със скулптурата на Коперник, държаш символ на Вселената в своята длан. 

Събитията, които организира екипът обаче, са толкова много и толкова разнообразни, че всякакви възрасти се надпреварват да ги посетят - конференции, изложби, наблюдения на космически явления, пътувания, олимпиади, награждавания и т.н.

Интензивна откъм мероприятия се оказа и последната една седмица, посветена на Космоса в световен мащаб. Първо на 10 април 2014 г. НАОП и нейните посетители отбелязаха 45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. 

Два дни по-късно - на 12 април, по повод Световния ден на Космонавтиката, стартира 50-та Национална младежка конференция по астрономия, която продължава до неделя, 14 април. 

Откриването във Фестивалния и конгресен център зарадва посетителите с невероятната игра на ученици, представящи по театрален начин своята мечта - да обикалят звездното пространство. През двата настоящи почивни дни конференцията продължава в сградата на Обсерваторията с представяне на интересни доклади, научни наблюдения и разработки на деца от цялата страна. Сегашните възпитаници ще бъдат поздравени с международни включвания на завършили вече курсисти, намерили своята реализация по света, където с гордост произнасят името България.
 
Повече за събитието и останалите изненади разкрива за "Красива Варна" дългогодишният директор на НАОП Свежина Димитрова:

Възпитаниците ни прославят с интелекта си Варна по цял свят

През 2023г нашата обсерватория стана на 60 години. Гости на юбилея бяха дъщерите на Фриц Цвики, който е започнал пръв да говори за тъмната материя. Той е роден и израснал във Варна. 

В момента тече едно от най-важните за астрономическата общност събития - 50-та юбилейна национална младежка астрономическа конференция. Тя събира във Варна млади астрономи от цяла България, които ще докладват наблюденията си от цялата година, като могат да ги сравнят с тези на свои съученици от други градове. Докладите са атестация за приемане на учениците в националната лагер школа "Белите брези", която предстои през август в едноимената местност. 

В конференцията участват още гост-докладчици от Института по астрономия към БАН, Софийския университет - катедра Астрономия, има колеги от Шуменския, от Пловдивския университет, от всички обсерватории в България, както и от градове, които нямат обсерватории, но учениците работят по астро проекти.  

Най-много са докладите на нашите възпитаници, защото те като домакини трябва да дадат пример на съучениците си. Това е възможност младите хора да премерят знанията си на полето на науката. Мотивацията им е взаимна за все по-интересни доклади на следваща конференция. Това е и подготовка за следващ етап на образование. Много от нашите възпитаници учат в чужди университети физика и астрономия. Имаме завършили и Масачузетския технологичен институт - най-добрият в света в сферата на технологиите. Така децата от Варненско прославят родината по света и доказват качествата на българския ум в сферата на науките. 

Имаме живи поздравления от различни краища на света, където има наши бивши кръжочници, колеги, ученици. Имаме включвания от САЩ, Канада, Тайланд, Испания, Франция, Англия и др. Там наши кадри работят вече в областта на физиката, астрономията, технологиите, IT сектора - точните науки. 

Официалното откриване беше във ФКЦ в зала Европа в Деня на Космонавтиката, като кръжочниците поднесоха изненада за всички гости с театралната постановка с авторството на г-жа Ева Божурова "Ресторант на края на Вселената" с много физични и химични експерименти. Костюмите са ушите специално от учениците от Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн, които ни помогнаха заради специфичните космически елементи по облеклото. Тази пиеса ще се играе още, дори и в други градове.  

Каним всички желаещи да се докоснат до конференцията до неделя включително, като се има предвид, че залата има 110 места. Подробности могат да намерят в сайта на НАОП.

Варна и ЦЕРН - една четвъртвековна любов 

Тази година честваме 70 години от основаването на Европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН и 25 години откак България е част от него. По тази причина сме организирали национален конкурс, при който награждаването на участниците ще бъде съчетано с изложба на входа на Морската градина и представяне на "Ресторант на края на Вселената". на 31 май ще е е откриването с гости от ЦЕРН. В същото време модели и макети от изложбата ще бъдат разположени в самата обсерватория. Най-добрите работи ще отидат в ЦЕРН.

Олимпиадите не спират

На 26 април ще отпътуваме за Плевен, където ще се проведе национален кръг на Олимпиадата по астрономия. Имаме 23-ма класирани. Очакваме медали, имаме много силни участници във всички възрастови групи. 

"Ало, Космос"

Ние сме част и от "Ало космос 4.0". Фестивалът запазва фокуса си върху изследването на космоса и продължава да бъде вдъхновяващо образователно събитие за деца на всякаква възраст, техните родители и учители. Ще отидем с два автобуса ученици от обсерваторията. Имаме щанд в София Тех парк на 25 юни, където колегите ще представят уъркшопи. Ще изиграем отново и театралната постановка. 

До Луната

В началото на май стартираме конкурс за астрофотография за мисията Артемида до Луната за всички млади астрофотографи. 

Лятото е пикът 

По традиция сме предвидили летни наблюдателни експедиции. През целия сезон имаме посетители в Планетариума. Постоянните ни групи са от 4-ти до 12-ти клас. Има три възрастови групи. И възрастните искат, но няма как, ние сме образователна институция. 

НАСА 

Имали сме наградени и в конкурси на НАСА - десетки ученици са правили проекти, част от младежите ни са продължили да се развиват в сферата на астронавтиката. Европейската астрономическа асоциация е готова да ги приеме. От 5-6 години конкурсите вече не са на НАСА, а на "Американско анстрономическо общество". 

Покана към децата от околността

Всяка година каним деца не само от Варна, защото и другите ученици от по-малките градове заслужават да се докоснат до голямата наука. Идват от Русе, Бургас, Шумен, Дулово, Силистра, от цяла Североизточна България. В началото на всяка година определяме градове, в които ще се проведат други два майсторски класа. Обсерваториите в България са общо 8 - Габрово, Димитровград, Кърджали, Стара Загора, Ямбол, Сливен, Варна и Силистра.

Екипът се гордее с младите учени 

Случващото се е дело на екипа на НАОП, в който всеки работи за цялото.

Оттук минаха хиляди ученици. Учителите са общо трима. Всяка година има около 300 ученици в школите по астрономия - постоянни и отделно временни групи. В много добро сътрудничество сме с консорциума от организации за майсторските касове в България, с Международната организация по физика на елементарните частици под ръководството на Института по ядрени изследвания, Софийски университет, Пловдивски университет. Тази година бяхме определени за провеждането на три майсторски класа. 

Гордеем се, че кадрите ни се реализират в любимите си науки както у нас, така и по света, където представят силата на българския интелект и са ценени със своите постижения. 

Присъединете се към нашата общност в Телеграм тук

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД