Възпитаници на варненското "Руско училище" се срещнаха на юбилея си отвъд предубежденията

Юбилейният концерт под мотото "Духът български. Съзиданието" събра на сцената най-разнообразни жанрове.

Вълнуваща среща на учители, ученици и родители напълни Двореца на културата и спорта във Варна на 15 април. Поводът за срещата на поколенията беше 50-тата годишнина от основаването на СУЕО "Александър Сергеевич Пушкин" - Средно училище с езиково обучение във Варна, по-известно като Руското училище.

Настоящите политически настроения, насаждани у народите от външни и вътрешни политически сили с глобални интереси не оказаха влияние на емоционалните прегръдки на отдавна завършилите, които видяха със сълзи на очи своите приятели и преподаватели след много години. Някои дори се завърнаха специално от чужбина за случая. 

Войните, както знаем, са демонично посегателство срещу най-ценното - живота. Относно тях не може да се взема страна, защото, каквито и да са причините за тях, страдат и умират основно невинни хора. А всички сме човеци, независимо от нашата националност. Никой не е застрахован. Политиката е нещо съвсем отделно...

В школото се изучават освен руски, също английски, френски и италиански език през годините. Някои ученици са от смесени бракове и носят руска или друга чуждестранна кръв, но болшинството са българчетата. Всички са задружни. Гонят високи оценки не само по езиците. Не остават назад по интензитет на преподаване и науките. Училището се води елитно за града. Приемът се осъществява по план, а напливът винаги е огромен. Допуснатите да чуват целогодишно звънеца за влизане в час са окачествявани като "щастливци". 

Юбилейният концерт под мотото "Духът български. Съзиданието" събра на сцената най-разнообразни жанрове: фолклор - руски и български, балет, поп музика, хип-хоп, известни изпълнители като Деси Добрева и др. На големите хитове цялата зала се изпълваше със светлини от мобилните телефони, подобно на запалките по рок концертите в близкото минало. Директорът Светлан Илиев припомни историята на училището като не пропусна да изкаже благодарност на предишните си колеги, заемали неговия пост и допринесли за днешния облик и стратегии. 

Завършилите носят спомените с любов, не с политически пристрастия

Ето какво разказват двете бивши възпитанички Елена и Елисавета, които вече са дами със свои домове и семейства. Първата е обиколила цял свят и живее във Варна, а втората идва специално от Германия за случая: 

Елена Димова е душата на компанията. Колкото и уроци да има, винаги намира време да събере всички заедно за положителни емоции - и преди и след завършването на любимия си клас. "Разбирахме се прекрасно всички", спомня си младата дама. Обиколила е света, живяла е в Китай на специализация, но покрай работата се завръща в България. На юбилея среща класния си ръководител и други свои преподаватели, а сега дори малкият й син Йоан е първокласник в нейното любимо училище. "Най-много ми харесват часовете по български и математика", споделя момчето. 

Ето и живите спомени на Елисавета: "През 2001г. завършихме, а бяхме там от първи клас. Общо 11 години. Учителите бяха супер, не сме имали проблеми. Имам много хубави спомени. Отвреме навреме се виждаме, повечето сме по чужбина. Родителите ми избраха това училище и аз реших да остана там до края на средното си образование. Учехме много руски. Научих и английски. С тези езици влязох в университета и завърших кореистика. В момента съм IT специалист в Германия. Дипломата ми отвори много международни врати."

Всичко започва през 1974 година

Историята на СУЕО „Ал. С. Пушкин“, гр. Варна започва през 1974 г., когато в ОУ „Кирил и Методий“ са приети три паралелки първокласници на целодневен режим на обучение с руски език. Желаещите да се обучават деца са много и приемът е осъществен въз основа на определени критерии. През 1975 г. паралелките стават осем. Децата изучават руски език, на който се водят и повечето учебни предмети. Запознават се с руската култура, фолклор, бит и история. От пети клас започва и изучаването на още един чужд език – английски. До 1982 г. завършилите осми клас ученици се приемат в специално обособени руски паралелки към Френската гимназия. През същата година училището става ЕСПУ (обучението се осъществява до 11. клас). Реализират се контакти с новооткритите подобни училища в България, обменят се опит и идеи. А в самото училище кипи богат духовен живот и изяви в областта на художествената самодейност. Навлиза и италианският език.

През 1998 г. стартира нов уникален за времето си учебен план за ранно чуждоезиково обучение. VIII СОУПЧЕ „Александър Сергеевич Пушкин“ се превръща в базов център на Североизточна България за изучаване на руски език. Възпитаниците на гимназията участват в редица международни проекти, оборудват се нови компютърни кабинети. Приемат се униформите.

Присъединете се към нашата общност в Телеграм тук

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД