Хората с увреждания в България - "невидимата" присъда на хиляди семейства без подкрепа

Нова е тенденцията да се достигне до повече хора чрез изкуство.

Има една "тиха общност" в България с нетрадиционна съдба и проблеми, докато всички останали се борят за оцеляване и надмощие по "етажите на обществото". Една общност, която сякаш никой не забелязва, нито чува, но тя е там, редом с нас и има своите специфични потребности. Това са хората с увреждания. Съдба, която няма аналог. Страданието в материализирана форма с куп препятствия за интеграция в обществения живот - особено у нас. Едни ги обвиняват, че сами са си виновни. Други не искат и да чуят молбите им. Политизират проблемите им, управляващите се възползват от тях. А те се нуждаят от толкова малко - от разбиране и подкрепа. 

"Не е както трябва" е заглавието, обхващащо серия събития за визуализиране, продължаващо обсъждане  и представяне на проблемите и социалните перспективи пред хората с увреждания в България. "Какво ново?" - ще попитате. Новото е ангажираността на академичната общност - дискусионен форум по темата се проведе в Софийски университет "Св. Климент Охридски" непосредствено преди Великденските празници

Анализите са резултат от продължили година теренни проучвания на хора с увреждания и техните семейства. Събитията са организирани от катедра "Културология" на Софийския университет. Те срещнаха младежи с увреждания, родители, представители на академичната общност, международни експерти по детско включване и представители от НПО сектора. 

Нова е и тенденцията да се достигне до повече хора чрез изкуство. Отделна изложба обедини усилията на шест съвременни визуални артисти, които са създали свои произведения, акцентиращи върху проблеми от ежедневието на хората с увреждания и техните близки! Двигател на проекта и различните инициативи е доц. Галина Гончарова от СУ и д-р Райън Праут от университета в Кардиф.

Варненци се включиха активно в кампанията за подкрепа на каузата

Свое представление изнесе в НДК и театър "Феникс" от Варна. "Сред поставените задачи е да комуникираме по-активно с експерти от Обединеното кралство, както да постигнем истинска и дълбока промяна по правилния начин!" - споделят делегатите от Морската столица, цитирани от Диана Маркова - варненка, учител и майка на пораснало вече дете със специфични потребности. 
Към събитието се присъединиха и трима младежи от Варна -представители на Академика - ВУМ, център за защитена заетост "Кредо", които споделиха задоволство от включването си в проекта.

Създаден е Манифест "Не е както трябва! Манифест за промяна на живота на хората с увреждания в България и на грижещите се за тях."

Да видим дали този път държавата ще ги чуе...

Присъединете се към нашата общност в Телеграм тук

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД