Миналото на варненската пожарна служба „оживя” върху електрически автомобил

Графичната концепция, наречена “По-силни от огъня”, е по идея на Николай Колев и обединява архивни и съвременни фотографии.

От няколко дни по варненските улици и булеварди може да бъде забелязано интересно и необичайно превозно средство. Яркочервеният електрически автомобил привлича вниманието и погледите на жителите и гостите на Варна с необичайния си външен вид. Предният капак на колата е облепен с фолио, което прославя героизма и отдава почит и признание на “невидимите” герои в нашето ежедневие – смелите и отдадени на професията си мъже и жени, които рискувайки своя живот, спасяват нечий друг – доблестните служители на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”.

Инициаторите

Графичната концепция, наречена “По-силни от огъня”, е по идея на Николай Колев и обединява архивни и съвременни фотографии, за да представи богатата история и постижения на пожарното дело в страната. Дизайнът е на Такухи Михайлова, а фотограф е Емил Калинов. Проектът е разработен съвместно със служителите на пожарната служба във Варна.

Съществена част от графичната концепция е и миналото на варненската пожарна служба, представено чрез две архивни фотографии, на които са запечатани моменти от дейността на пожарната команда.

Автомобилът ще бъде част от провеждащият се на 20 и 21 април в Исторически парк авто-мото конкурс “Ние сме България” и може да бъде видян от 10 до 17 ч. в двата фестивални дни.

Инициаторът Николай Колев сподели за "Красива Варна", че с удоволствие отдава времето си на инициативи и частни проекти извън големите градове. Търси съмишленици по селата, за да ги оживи.

"В началото хората се учудват, че ги приканвам да правим нещо заедно, трябваха ми години, за да ги убедя, че има как да се съживят по-малките населени места след тяхното обезлюдяване десетилетия назад. Ето, примерът с Исторически парк вече работи. Община Ветрино все повече се населва. Същото виждам и по селата в Софийска област. От там също редовно се обаждат вече, за да правим нещо заедно."

Страната ни може отново да има живот навсякъде и то по нов начин, стига българите да обединят усилия, смята младият инициатор. 

Историята

Варненската пожарна команда е създадена на 19.12.1878 г. по предложение на тогавашния кмет Велико Христов. С решение на Общинския съвет се назначават четирима щатни пожарникари, оборудвани с две ръчни помпи.

146 години по-късно наследникът на първата пожарна команда в града - Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” Варна, се е превърнала в еталон за доблест и професионализъм.

Целта 

Необичайният автомобил е оригинално послание, с което създатели му искат да насочат общественото внимание към ежедневните усилия на българските пожарникари и спасители, които с риск за живота си изпълняват своите професионални задължения, гарантирайки безопасността и живота на българските граждани. Това послание се съдържа в следните думи: 

“Само настояще, отдало дължимото на миналото и запомнило неговите уроци и поуки, може да гради и пази едно позитивно бъдеще в името на човешкото благо и професионалната чест”.

Присъединете се към нашата общност в Телеграм тук

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД