Таксиметрови шофьори във Варна искат от общината по-високи тарифи за обслужване на клиенти

Таксиджия е професия с много плюсове и минуси като всяка друга.

Едва ли има човек, на когото да не се е налагало да ползва такси поне веднъж в живота си. Наричат ги "бакшиши", пътниците негодуват заради цените, но нерядко се случва да се прибягва до услугите им. Градският транспорт и личните возила не могат да покрият всички нужди в градската и дори в извънградска среда.

Коментари предизвикват таксиджии, които пушат, изглеждат неугледно, държат се невъзпитано, но има и такива, които спазват всички правила и носят с достойнство цялата отговорност на професията си. 

Да не говорим, че поради ниските заплати в България, някои грабват волана в малкото си свободно време и се опитват да заработят допълнително, превозвайки пътници до желаната цел.  

Негативното отношение към бранша бързо отминава, когато човек поговори с отделни представители. 

Двама от тях разказаха проблемите си пред "Красива Варна", но не пожелаха да разкрият самоличността си публично, за да нямат проблеми с колеги и работодатели. 

Поводът да ги разпитаме беше провелият се във Варна протест с жълтите автомобили в началото на седмицата. Исканията са за увеличение на минималната тарифа за превоз. Протестиращите се събраха на паркинга на "Метро" и се насочиха с автошествие към сградата на Община Варна.

Последно таксиметровите тарифи бяха актуализирани през 2022 година. Тогава Общински съвет одобри увеличение с около 30%. Минималната дневна стана 1,20 лв., а минималната нощна – 1,30 лв. Максималната цена се запази - 2 лв. през деня и 3 лв. - през нощта.

И двамата ни събеседници от известна фирма споделиха, че спазват изискванията за униформа, хигиена и поведение, определена от работодателя им, но настоящата цена на услугата не може да покрие дори разходите им за поддръжката на автомобила и ефирното пространство, чрез което клиентите достигат до тях.

"Не можем да променяме тарифата сами, определя ги шефът на фирмата, а той се съобразява с пазара. Ако вдигне цената, клиентите ще се пренасочат към друг оператор. А има и самостоятелни шофьори извън фирмите, които имат свободата да определят правилата сами, но и те се съобразяват с общата картина. Всички трябва да поддържаме едно ниво, защото клиентът търси най-изгодното за неговия си джоб. Разходите ни обаче се увеличават с общото поскъпване на всичко останало и работим за нищожни приходи...", споделя шофьор. "А отговорността е голяма..." - допълва колегата му на стоянката, каквито има на няколко места в града. 

Отделно от това във всеки град има и фалшиви превозвачи, които уронват имиджа на гилдията, става ясно още от разговора с двамата.

Засега проблемът остава висящ. Следва да разберем дали ще има нова промяна с решение на Общинския съвет в морския град.   

Присъединете се към нашата общност в Телеграм тук

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД