Ученици-шофьори от ПТГ-Варна тестваха каране на МПС с нарко- и  алко- очила

Събитието бе част от календара с дейности в рамките на варненската общинска кампания „Не шофирай, ако си пил!“ и „Без дрога на пътя: Последната магистрала“.

Войната по пътищата - съвременния бич. Отнема стотици животи всяка година, почерня семейства, оставя сирачета и скърбящи родители... Трагедията на съвременния забързан живот са технологиите, които уж го улесняват. Играта на Руска рулетка на пътя не само убива, но и осакатява за цял живот. 

И въпреки ежедневните новини за фаталните случки на пътя, за съдилищата, където влачат с белезници подсъдимите, шофирането след употребата на алкохол и дрога продължава. Ежедневно полицията изпраща до медиите справка за заловените зад волана след употребата на забранени вещества. 

Превенция сред младите се провежда от години във Варненските училища. Едно от най-активните е Професионалната техническа гимназия във Варна. 

През настоящата седмица там се проведе информационна беседа с участието на накaзателен съдия Колева от Апелативен съд – Варна, Добромир Досев – старши експерт в дирекция „Превенции“ на Община Варна и секретар на Общинския съвет по наркотичните вещества и с представители на ОД на МВР, сектор "Пътна полиция". 
 
Събитието бе част от календара с дейности в рамките на варненската общинска кампания „Не шофирай, ако си пил!“ и „Без дрога на пътя: Последната магистрала“. По време на информационната среща бяха представени реални случаи на ПТП; обсъдени бяха практически насоки за действия в случаи на опасност и други въпроси, които представляваха интерес за младежите от XII „б”, XII „е” и XII „ж” клас от специалност  „Микропроцесорна техника”, „Мехатроника” и „Електрически превозни средства”.

След беседата пред всички 1200 младежи, учащи в т. нар. Механотехникум, се проведе демонстрация с алко- и нарко- очила сред ученици - шофьори и ученици - пешеходци.

Много представители от VIII и IX клaс изявиха желание да пробват очилата в симулативните тренинги за тестване на трезвеността – движение по права линия, стойка на един крак, движение по криволичещ път, вземане на предмети, изкачване на стъпала и др.
 
Специален гост на събитието бе Илия Коев, заместник - кмет по сигурността на Община Варна, който се обърна с призив към младежите „Бъдете разумни, не посягайте никога към дрогата!”
 
Присъстваха още Светлана Коева – директор на дирекция „Превенции“  при Община Варна, Петя Иванова - главен експерт Училищна превенция към дирекция „Превенции“  при Община Варна, Николай Кърджиев - старши експерт Училищна превенция към дирекция „Превенции“  при Община Варна - бивш възпитаник на ПТГ и Невена Иванова – експерт - юрист специализирана администрация на Областния управител на Варна.

По време на демонстрацията ученици-шофьори тестваха своите умения на водачи на МПС съответно с нарко- и  алко - очила, пресъздаващи употреба на алкохол (0.8 промила, 0.8 до 1.5 промила, 1.5 до 2.5 промила). Активни участници в ролята на пешеходци бяха учениците - обучители на връстници, членове на Превантивния клуб към ПТГ с ръководител Михаела Илиева.

За професионалното музикално озвучаване се погрижиха младежите:
Мартин Димитров от XII „а” клас - специалност „Компютърна техника и технологии”
Димитър Атанасов от XI „ж” клас - специалност „Мехатроника”
        
В ролята на водещи се изявиха доброволците от Училищния и Градския превантивен клуб - Юлиян Йорданов и Цветелин Стойчев, който е и председател на Ученическия съвет в Механото. 
      
Зад волана своите шофьорски умения демонстрираха Денис Иванов и Валентин Тодоров XII „ж” клас, от специалност „Автомобилна мехатроника”. Те споделиха как са се почувствали, шофирайки с алко-очилата и направиха съответните изводи. 
 
В рамките на инициативата за управление на мотоциклет, велосипед и тротинетка умения демонстрираха следните ученици: 

Павел Йорданов от XII „в”, специалност „Автомобилна мехатроника”, който наскоро спечели златен медал в индивидуалното класиране в категория „Най-добър водач на МПС“ в регионалния кръг - гр. Разград в оспорвано състезание между единадесет отбора;

Антраниг Ишханян и Калин Радев от X „ж”, специалност „Електрически превозни средства”;
Иван Калинов Стоилов от X „е”- специалност „Мехатроника”;
Никола Милев от X „з” клас – специалност „Промишлен дизайн”.
     
Цвети Владова от XI „е” и Нели Зенгинова от IX „ж” клас, също членуващи в клуб Превенции, показаха пред публиката двата начина за возене с мотоциклет в ролята си на пътнички, а именно – извън правилата и по правилата за безопасност на движението. 

В училището се работи още по проекти срещу тормоза и насилието. Завършващите получават богата култура в областта на обществените потребности за един по-добър живот за всички. 

Присъединете се към нашата общност в Телеграм тук

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД