Официално: Ограничиха тротинетките, глобяват колоездачи и инвалиди, но без нов велоплан във Варна

За тези, които не разбират паниката от ограниченията, е пояснението, че скутерите, велосипедите и инвалидните автомобили не са само за удоволствие.

Няколко нови решения за придвижването във Варна белязаха изминалите дни в града. Като начало планираната забрана на тротинетките в пешеходните зони вече е факт с предложението на ГЕРБ, прието с 41 гласа, въпреки липсата на адекватна градска среда за придвижване. Така водачите на моторните превозни средства няма да могат да ги ползват „в паркове, градини, площади, детски площадки, тротоари, кръстовища с пресичания на пешеходци, с изключение на обозначените за това места“. От обяснението се предполага, че може да се кара по шосета до автомобили, дори да няма обособен за целта участък, което е безкрайно опасно за всички и дори не се уточнява в наредбата как точно да се извършва – близо до тротоара или някъде другаде... 

От разговори с варненци, ползващи превозните средства, става ясно, че хората изобщо не са наясно какви са задълженията им в случая. Предполага се, че е разрешено да се кара само по велоалеи, които са на определени булеварди и в парка, но без изградена връзка помежду им. На липсващите участъци водачите ще трябва да бутат, за което трябва да си предвиждат най-малко час повече за придвижване до работното място или дома. При нарушение предвидената глоба е в размер на 50 лв. До 1000 – 2000 лева стига санкцията за фирмите, отдаващи под наем скутери, в случай че ги паркират неправилно. 

Вече има глобени велосипедисти 

Колоездач е глобен във Варна. Той е наказан с фиш на стойност 30 лева, заради това че управлява велосипед по площи, определени за движение на пешеходци.

Глобата, наложена на варненеца, стана ясна от публикация на снимка на фиша в интернет. На него пише, че тя не подлежи на обжалване. Наказанието е по чл. 81 от Закона за движение по пътищата. 

Спекула и с инвалидните места в синята зона във Варна

Взимат мерки срещу нарушителите, които надвишават престоя си от 3 часа на инвалидно паркомясто в обхвата на синята зона във Варна. Това припомня директорът на общинското предприятие „Паркинги и синя зона“ Младен Иванов по повод сигнал, че коли със стикери за инвалидност стоят на предназначените за трудноподвижни хора паркоместа с дни.

За проблема алармира Тодор Савов, който живее на ул. „Русе“ 31 във Варна. По негова информация автомобилите си в района на Синия пазар и Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ оставят главно работещи, които имат сергии и магазинчета.

Стикерите за инвалидност могат да се ползват само ако човекът с увреждане е в колата, в противен случай картата за безплатно паркиране може да бъде отнета, отбелязва Иванов.

За и против 

За тези, които не разбират паниката от ограниченията, е пояснението, че скутерите, велосипедите и инвалидните автомобили не са само за удоволствие, а са транспортно средство за мнозина поради липсата на достатъчно паркоместа и булеварди в града. Друг е въпросът, че Варна не е пригодена с достатъчно обособени участъци за карането и паркирането и на едните, и на другите, както е по света. Никой не би искал „да блъска пешеходци“ умишлено или да заема паркоместа с дни. 

От общината си признават, че нов велоплан ще е възможен в по-нататъшни проекти, като на дневен ред стои изграждането на нов булевард и железница, за които обаче дори още няма предвидено финансиране, а проектите са в най-начален етап.

Присъединете се към нашата общност в Телеграм тук

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД