С протести варненци казват „НЕ“ на законовите промени, които ще напълнят морето с ветрогенератори

Законопроект на ГЕРБ и ДПС цели пълно унищожение на природата и малкия бизнес.

Протест срещу унищожаване на българската природа и малкия бизнес у нас се проведе във Варна. Целта на гражданите и активистите е да кажат „Не“ на предложенията за изменение на ключови закони с цел построяването на ветрогенератори в морето и на сушата с „еко мотиви“, зад които се крият инвеститорски интереси в ущърб на природата и човека. 

Законопроект на ГЕРБ и ДПС цели пълно унищожение на природата и малкия бизнес.

ГЕРБ И ДПС предлагат кардинални промени в три ключови закона – Закона за опазване на околната среда (ЗООС), Закона за устройството на територията (ЗУТ) и Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ), заявиха организаторите.

Тези промени целят ускоряване на големи инвестиционни проекти чрез премахване на екологичните процедури, които защитават околната среда и хората.

Отново се предлага въвеждане на едноинстанционен съдебен контрол на големите проекти в България, ограничавайки гражданския контрол върху най-опасните за природата и хората проекти.

За големи инвестиции като АЕЦ, язовири, горивни инсталации, ВЕИ, магистрали се предлага двойно съкращаване на сроковете за произнасяне по екологичните процедури и дори въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие.

Предлага се възстановяване действието на всички изтекли решения по ОВОС от 2009 г. насам, както и удължаване сроковете на валидност на решенията по ОВОС от 5 на 15 години, което практически ще спре всички нови инвестиции в България.

Общите устройствени планове на общините ще могат да се променят със заповеди на министър или областен управител, което ще елиминира правата на местните власти. Необосновано се удължават договорите за обектите за производство на електроенергия от вятър спрямо други обекти за производство на енергия от ВЕИ.

Идеята е протестите да продължат до плодотворно решение за народа. 

Красимира Катинчарова, председател на Сдружение „Човек-Природа-Живот“:

Отвличат вниманието ни, за да прокарват инвеститорски интереси 

Винаги знайте, че докато се разиграва някакъв шумен театър като този с пудели и пачки, всъщност се опитват да отклонят вниманието ни от нещо много сериозно!

Тихичко, тайничко в Народното събрание се подготвя промяна по три ключови закона. Става въпрос за ускоряване на големи инвестиционни проекти, между които проекти за перки в морето. Преди няколко месеца се протестираше срещу такъв закон, който трябваше да мине тайно и бързо. В момента сме в същото положение. Три закона са подготвяни да бъдат променени така, че всеки голям инвестиционен проект да бъде прокарван бързо, без да се мери въздействието върху околна среда, здраве, поминък...  

Целта е такъв проект да придобие приоритетно значение. Тогава всички процедури се облекчават изключително много. Решенията на РИОСВ се предвижда да се удължат с валидност от 5 до 15 години. А тези, които са вече изтекли, да бъдат двойно удължени – от 5 до 10 години. Това прави решенията на РИОСВ – Варна, на практика вечни. 

Ако имате селска къща и живеете там, след 10 години до вашата ограда може да започне строежът на завод за изгаряне на боклуци. Вие няма да сте научили за това. Просто ще бъдете поставени пред свършен факт. Същото се отнася за перките в морето, които един ден просто ще започнете да гледате как се строят и накрая ще трябва да ги приемете или да си тръгнете оттук. 

Според тези промени министърът и областният управител изземват функциите на общинските съвети и могат да променят общите устройствени планове. Ще могат да придвижат всички процедури по случването на такива големи проекти и да ги направят възможни за нула време. Гражданите не могат да обжалват. Ние губим граждански права, граждански контрол, но най-вече губим възможност да избираме дали да живеем на чиста земя или не. 

За всичко това ще бъде платено, естествено, с едни зелени милиарди по зелената сделка през Националния план за възстановяване и устойчивост и тези пари няма да влязат в домакинствата на българите. Те ще потънат в нечий чужд инвеститорски джоб. Много са сложни нещата за обикновените хора и обикновено те не се заслушват в тях. Точно това е пошлото. Защото нашата тежка задача днес е да изговорим сложното и да го обясним просто. На път са да приемат на второ четене закон, а последно имаме действащ парламент според промените в Конституцията и нямаме правителство. Затова те правят каквото си искат. След изборите ние на практика ще имаме два парламента. Те най-вероятно ще заседават в две отделни сгради. Ще има хора, които ще са назначени на едното и на другото място и ще трябва да работят на две места едновременно за няколко седмици. 

Такива политически парадокси се случват, защото ние не се интересуваме какви политически решения се взимат. Ние сме потънали в собствения си график, в собственото си ежедневие и някак си пропускаме промените, които гласуват хората, от които ние всички се възмущаваме. Това е, което ни грози и има опасност да се случи през следващите седмици. Трябва да се съберем и да кажем „Не“. За това сме тук. Развели сме българското знаме високо и си искаме българската земя. Защото сме вече на границата на превръщането ни в територия. Сега искат и земята изпод краката ни да вземат. Ако не сте съгласни с тази кражба в живота на българина, с това да му се отнеме правото да решава, вдигнете ръце, развейте знамена, да кажем всички дружно „Не“. 

За повече новини следете фейсбук страницата на Сдружение „Човек-Природа-Живот“. Свързвайте се с всички, които не са съгласни с такива законодателни промени. Бъдете готови да действаме при следваща нужда от гражданска активност. Защото, ако допуснем едно, ще трябва да се съгласим с още. 

Когато има законодателни промени, би трябвало те да не се случват тайно, а да бъдат подложени на обществено обсъждане, да се огледат от всички страни, да се види точно какво ще бъде въздействието, в кои посоки, кои отрасли на обществения живот. Чак когато всички са съгласни и са ги огледали и преценили въздействието – краткосрочно и дългосрочно, тогава да се приеме законът. Не може да се бърза със закони и норми, които засягат всички хора. 

Илко Янев, рибар:

Занимавам се с риболов и знам защо всичко това се случва. Моята позиция е срещу перките, които ще унищожат риболова и всичко наоколо. 

Теньо Тенев – ръководител на сдружение за малки риболовни лодки: 

Всичко работи в интерес на фирмата с най-много кеш

Ние не подкрепяме подобни решения, взети апокрифно. Този път няма да мине този номер. Надявам се да не се случи всичко това. Законът, че е лобистки, е съвсем ясно. И когато се отнеме гражданският контрол, става разграден двор. Нещата отиват натам, че който има пари, може да прави нещо. На първо място трябва да бъде народът, но това не се случва. Интересите на народа са преди всичко мачкани в полза на някой друг. Ако зависи Народно събрание да вземе решение в полза на народа, не сме стигнали дотам. По-скоро виждаме обратното – всичко работи в интерес на фирмата, която има най-много кеш. 

Трябва да има и план Б, нещата трябва да са обратими...

Зорница Василева, общински съветник: 

Гражданското общество в България се събужда

Отново лобистки промени, които целят изцяло нечии чужди икономически интереси. Това не са промени, които са за общността. С нашите действия за 2 – 3 месеца, благодарение на всички организации, които подкрепят каузата, успяхме да спрем закона и перките в морето, но те си намират вратички и сега се опитват чрез тези 3 закона да направят нужните промени, за да изпълнят частни интереси. Трябва да кажем „Не“ твърдо. Надявам се, че следващия път ще бъдем повече. Гражданското общество в България се събужда. Силно се надявам, във Варна – също. Варна е особено застрашена и засегната от всички тези промени. Няма да го позволим. 

Цветан Лацов, Градски съвет на БСП – Варна: 

Това са чисто лобистки закони

Трябва да продължаваме. Към днешна дата събрахме 100-тина души. Трябва да прекратим това, което искат, а това са чисто лобистки закони, за да могат да се прокарат перките в морето. Ние във Варна категорично сме против и ще бъдем против. Искрено се надяваме следващия път тук да бъдат повече рибари, също браншовете, които се занимават с туризъм, за да може ние да защитим нашето море, за да може децата след време да не се притесняват от това, което би могло да се случи. 

Иван, активист: 

Вселената е създадена за човека и природата, не само за човека 

Подкрепям гражданската инициатива на Сдружение „Човек-Природа-Живот“. Да не се застрашават българската природа и естествените местообитания на растителните и животинските царства. Против съм промените в законите, които искат да направят българските политици. Аз съм малко възмутен. Разочарован съм от тях. Дано те, виждайки нашия протест, да се откажат и да изградят такива закони, които да защитават растенията и животните, а не да ги унищожават. Да се придържат към библейските учения, че човек е създаден от Бог с цялата природа и че трябва да я пази, а не да я унищожава със своя интелект и разум. Този ум, който имаме, трябва да се използва за човешки прогрес, който да е безопасен за всички жители на тази планета. 

Християн Христов, протестиращ:

АЕЦ е най-чистата и еко енергия

От много време следя организацията, която седи зад протеста. Смятам, че единственият правилен начин е да обсъдим как е направена системата, по която хората могат да си изискват правата в една държава. Трябва да могат да изразят право на несъгласие и това да стигне до парламента и институциите, които да окажат някакво съдействие. 

На протеста тук говорих с различни хора. Едно семейство се оказа потърпевшо от вятърните перки в областта. Те са действали в тази посока, за да изискват правата си и в Министерството за опазване на околната среда, и в парламента. Пускали са декларации и т.н. Много млади хора има на протеста. 

Баща ми и дядо ми са кадри на АЕЦ „Козлодуй“ десетилетия наред. Мога да кажа на всеки, че това е най-добрата енергия, която може да съществува и е най-еко. 

Присъединете се към нашата общност в Телеграм тук

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД