Исторически парк дари Чудотворна икона на Пресвета Богородица Скоропослушница на варненски храм

Съборният храм на Манастира Дохиар, от където тръгва благословението за Варна, е посветен на светите Архангели.

Исторически парк дари чудотворна икона на варненци. Светинята идва директно от Атон и носи името Пресвета Богородица Скоропослушница. Свещеници и миряни я последваха в литийно шествие от градинката на Севастопол по главната пешеходна алея до храм „Св. Арх. Михаил“. Светото изображение вече е на мястото си, където да дари с вяра и упование поклонниците.  

"Иконата е известна с това, че бързо чува молитвите ни", обясни Иконом Георги Стоименов – председател на Църковното настоятелство при храм „Св. арх. Михаил“. От думите му стана ясно, че пред тази икона може да се помолим за здраве, при житейски и семейни проблеми, при отчаяние, за забременяване и здраво дете, както и за каквото още имаме нужда. Вярва се, че помощта идва наистина бързо, от където произхожда и наименованието.

Преди няколко месеца в храма е взето решение да се направи копие на чудотворна светиня в подкрепа на вярващите. Така се стига до решението за иконата на Св. Богородица Скоропослушница от манастира Дохиар на Света Гора. 

Направата на копие обаче се оказва нелесна задача. Трябва да се търси художник, а след това творбата да се изпрати за освещаване на Атон. В същото време в Историческия парк се провежда изложба на атонски икони и желаното изображение на Божията майка се оказва там. Свещеникът отправя молба към парка да отиде с художник и да видят иконата. Домакините на изложбата обаче изразяват директно желание да я подарят на варненската обител.

Съборният храм на Манастира Дохиар, от където тръгва благословението за Варна, е посветен на светите Архангели, разказа свещенослужителят.

Той пожела всеки, докоснал се до новия дар да получи чуване на молитвите и бързо изцеление на тялото и душата. 

Присъединете се към нашата общност в Телеграм тук

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД