Готвят законови промени, които ще ощетят България

Несъгласните могат да изразят своето недоволство на протест пред ФКЦ във Варна на 14 април от 16:00 ч.

Докато ни занимават със скандали и предизборни циркове, се готви поредния закон, който ще ощети българските граждани - нашата природа, здраве и поминък. Това стана ясно от думите на председателя на екосдружение „Човек, природа, живот“ - Красимира Катинчарова. Във видео в социалните мрежи тя посочи, че става въпрос за скандални промени в Закон за насърчаване на инвестициите, които вече са гласувани на първо четене. Те са внесени от знакови лица от ГЕРБ-СДС и ДПС. В преходните и заключителни разпоредби на този проектозакон се готвят промени в три ключови закона - Закон за опазване на околната среда, Закон за устройство на територията и Закон за енергията от възобновяеми източници.

От думите на Катинчарова става ясно, че тези промени позволят на проекти на посреднически компании като инвестиционния фонд CWP, да получат солидни средства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) по Зелената сделка. Това са пари, които би трябвало да влязат в българската икономика, да компенсират българските данъкоплатци за затварянето на базовите мощности в енергетиката.

Предприемачът Ивелин Михайлов обясни, че CWP е фирма-посредник, която работи с други посредници и лобисти. По негови думи, ако средствата от ПВУ бъдат използвани за поставяне на соларни панели върху вече съществуващи сгради, сметките за ток за българските граждани ще намалеят и ползата би била за обикновените хора. В случая обаче се цели изграждането на ветропаркове, които да направят потребителите зависими, а парите за тях да отидат в банковите сметки на инвеститорите. Той припомни и злочестия опит на България с чуждестранните инвеститори през годините и че с настоящите промени управляващите ще отнемат възможността българите да правят икономика.

"Нашите райони ще бъдат отнети в полза на други хора. Понеже на мафията ѝ свършиха европроектите, приватизацията, ПВУ, те търсят начин как последно да разпродадат каквото е останало", каза той.

Катинчарова посочи, че промените ще доведат до унищожение на природата и малкия бизнес, решенията на РИОСВ ще станат на практика вечни, а обикновените граждани ще бъдат лишени от правосъдие.

Затова в неделя хората се събират на протести в цялата страна по едно и също време. Във Варна протестните действия са в неделя, от 16:00 часа, на площада пред Фестивалния и конгресен център.

Подробности можете да чуете във видеото на "Свободен глас".

Присъединете се към нашата общност в Телеграм тук

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД